nieuws de makers Over het kado

heeft gespleeld in seizoen 22-23

Het kado - als het ware

Deze spannende toneeltrip is een ode aan het wachten;
vol verrassingen en zeer geschikt voor ongeduldig publiek. 

© Kamerich & Budwilowitz

Flexibel als het ware

NIEUWIGHEID!

Er komt een nieuwe voorstelling! Flexibel als het ware wordt de derde productie van Theater Als Het Ware. Deze keer gaan we werken met regisseur …

​Lees meer

De laatste voorstellingen van Het Kado - als het ware!!

Op zondag 15 januari en zondag 22 januari spelen we onze laatste kadootjes in Stadstheater Arnhem (Jobs wortels!) en in De Meerse in Hoofddorp …

​Lees meer

Spelers digitaal in de klas!

Naast de vrije voorstellingen speelt Het Kado – Als Het Ware ook voor scholen in de theaters. Als opwarmer krijgen zij op het digibord …

​Lees meer

Kan je niet wachten?

Bezorger in tranen werd ook genoemd als mooi moment, snelle rollenwisselingen leuk, bewegend cadeau was hoogtepunt. Het was grappig en mooi. Het acteerwerk en de snelle changementen vonden we erg goed.

Klas 3/4/5 met juffen

Inventief, vol hu​mor en altijd mo​oi vormgegeven.

Kim Muller (programmeur Zaantheater) over eerdere voorste​llingen van de Makers Theater Als Het Ware 

Het Kado was erg aan ons besteed! Supergrappig en mooi gespeeld. Tof decor ook.

Linda en Mona

Het kado - als het ware

We zien een hal. Met een lift, een trap, een klok, met deuren en heel veel brievenbussen. We zien Estel en Vladi, zus en broer. Ze wachten op een kado. Het KADO. Het zou hier bezorgd moeten worden, dus wachten ze ook hier. Of in ieder geval omstebeurt, want anders missen ze het. Wat het kado is, weten ze niet, maar ze weten ZEKER dat ze het willen hebben. Dus ze wachten… Maar hoe doe je dat nou, wachten? En kan het niet wat sneller? Terwijl er keihard gewacht wordt, neemt de fantasie je flink op sleeptouw en begint de verrassende reis die je niet kón verwachten…

Het Kado - als het ware is een spannende toneeltrip met fysiek spel in een inventief decor. Er wordt gespeeld met verwachtingen en getoverd met de tijd in deze ode aan het wachten. Vrij geïnspireerd op de klassieker Wachten op Godot (1952) van Beckett en geschikt voor een ongeduldig publiek vanaf 6 jaar.

Dit is de eerste voorstelling van het nieuwe theatergezelschap Als Het Ware van theatermakers Marianne Kuijper en Job Raaijmakers. Om het jaar produceren zij een eigenzinnige familievoorstelling waarin gespeeld wordt met de waarheid (als het ware). Prikkelende maatschappelijke onderwerpen worden vertaald naar een absurd-filosofische verhaal; complexe thema’s omgetoverd in toegankelijk theater.

over de makers

marianne 
kuijper

Acteur

job
raaijmakers

Acteur

Sinds hun afstuderen aan de Amsterdamse Theaterschool werken Marianne Kuijperen Job Raaijmakers regelmatig samen, als schrijver, regisseur en acteur. Eerder maakten zij de succesvolle absurdistische jongerenvoorstellingen Iemand Niemand en Dirk, over de ontelbare personen die je bent en Zoon Van, waarin het verhaal van Odysseus door de ogen van zijn puberzoon wordt verteld.
Onlangs maakten zij de 5+ voorstelling Geeft Niks, een troostende komedie over broekplassen. 
Daarnaast maakt Kuijper al jaren eigenzinnig muziektheater bij theatercollectief blondeBIZON en Raaijmakers maakte o.a. jeugdtheater bij BonteHond (Zilveren Krekel voor Niet Huppelen).  

Martin
Hofstra

regisseur

Voor Het Kado – als het ware tekent Martin Hofstra voor de regie. Hofstra grossiert in absurdistische ensceneringen. Als medemaker creëert hij een eigenzinnig verloop doorspekt met hilarische en poëtische vondsten voor jonge kijkers en hun ouders/begeleiders.
Hofstra en Raaijmakers werkten eerder samen bij Aap en Beer waarvoor zij de Gouden Krekel ontvingen. 

Janine
de weerd

licht & geluid

Janine de Weerd neemt voor deze tour het technische stokje over van Tom Brinkkemper. Zij werkte veel in theaters en voor gezelschappen in Groningen en omgeving. Ook maakte zij lichtontwerpen voor onder andere Teddy's Last Ride, Illustere Figuren, en PNT. Als spelende Technicus voorziet zij ons Als Het Ware van licht én geluid.

Hester
Jolink

vormgeving

Hester Jolink  maakt het decor. Deze zeer ervaren decorontwerper maakte eerder al prikkelende toneelbeelden voor o.a. Mimetheatergroep Bambie, Oorkaan, Jetse Batelaan en Het Houten Huis.

annemarie
klijn

kostuums

Vormgeefster Annemarie Klijn staat de spelers bij in ontwerp van kostuums voor snelle changementen en maken en vermaken van kleding. Annemarie ontwierp onder andere bij Meneer Monster, Max Tak, Tryater Het Houten Huis, PeerGroup en Gouden Haas.

Zakelijke leiding

Bureau tamtam doet culturele zaken voor en met theatergezelschappen, theaters, festivals, onafhankelijke makers en events. Voor Als Het Ware nemen zij PR en Zakelijk Leiding voor hun rekening.

Verkoop

Het Amsterdamse TheaterbureauBerbee & Jansen is onmisbaar voor de speelbeurten. Zij verkopen onze voorstellingen aan de diverse theaters in Nederland en België.

'Het Kado- Als het ware' is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van:

©Kamerich & Budwilowitz